Stapelconcert 200 jaar César Franck : pianokwintet

Datum voorstelling

Aanvangsuur

Femke Sonnen & Stephen Meyer, viool

Gina Beukes, altviool

Shiho Nishimura, cello

Yasuko Takahashi, piano.

Op 10 december 1822 werd César Franck geboren, precies 200 jaar geleden en voor deze gelegenheid programmeren wij twee van zijn mooiste werken: de vioolsonate in A en zijn prachtige, meeslepende pianokwintet in f voor 2 violen, altviool, cello en piano.

De vioolsonate in A werd opgedragen als huwelijkscadeau aan Eugène Ysaÿe, wiens vertolkingen in de loop van ruim veertig jaar aanzienlijk hebben bijgedragen aan de erkenning van César Franck als een groot componist. 

Na een snelle oefensessie op de dag van de bruiloft op 26 september 1886 speelden Ysaÿe en Marie-Léontine Bordes-Pène het stuk voor de gasten. Deze grote sonate verschijnt regelmatig in recitals en op opnamen, en behoort tot het hoofdrepertoire voor violisten. 

Het pianokwintet in f werd gecomponeerd in 1879 en is beschreven als een van de belangrijkste prestaties van Franck.
Het werk ging in première door het Marsick Quartet, waarbij Camille Saint-Saëns de pianopartij speelde, die Franck voor hem had geschreven met een bijgevoegde notitie: “Aan mijn goede vriend Camille Saint-Saëns”. Er ontstond een klein schandaal toen Saint-Saëns bij de voltooiing van het stuk het podium afliep en de partituur open liet staan, een gebaar dat werd geïnterpreteerd als een teken van minachting. Het werk wordt beschreven als een compositie met “verzengende emotionele kracht”, en Édouard Lalo karakteriseerde het stuk als een “explosie”.

Femke Sonnen organiseert sinds bijna 30 jaar kamermuziekconcerten in Gent, ze is aanvoerder van de tweede violen in het orkest van de Munt en stelde dit ensemble samen met musici waar zij al jaren mee samenspeelt in diverse combinaties. Het spelen van deze twee werken is een droom voor elke muzikant.

Tickets ook verkrijgbaar in Theater Tinnenpot vanaf een uur voor de aanvang van het concert.

Tickets volwassenen : € 17

Tickets studenten : € 15

Tickets volwassenen 65+ : € 15

Reservatiekost : € 1,50

Tickets kinderen jonger dan 12 jaar : gratis

Tickets : https://www.uitbureau.be/nl/events-en-tickets/stapelconcert-200-jaar-césar-franck-pianokwintet

Event Schedule Details

    Deel dit event
    VOEG TOE AAN UW AGENDA