Tinnenpot, waar bijna alles kan..

Ooit was er een paleis, het Prinsenhof genaamd, met driehonderd vijftig kamers en brede lange omheiningen en wallen en tuinen, omsingeld door de buitenste ringmuur. Een brand anderhalve eeuw geleden. Er werd puin geruimd, onder de grond gestopt en nieuwe panden werden gebouwd met de oude berookte stenen. Ook een statig huis voor zielenherder en kerkgemeenschap met grote tuin.
Later een verdwenen tuin waarop een pakhuis kwam met grote rollen papier voor kranten (Papierhandel Timmermans nu gevestigd in Deinze).
Later drie overdekte tennisvelden en een squashruimte.

Even de flakkering van mode spektakels met jonge meisjes (Flair), een atelier voor een kunstenaar (Frank Liefooghe) en nog later jeugdigen aan pingpongtafels.

Sedert 1989 huurde Arca de ruimte aan de Tinnenpotstraat als bergplaats en repetitielokaal. Het zoeken naar geschikte speelplekken en het experimenteren met producties op locatie behoorden toen al lang tot Jo Decaluwes beleid.

Spoedig bleek dat het pand meer aankon.
Het verbaast dan ook niet dat het grote industriële pand (2.600 m²) aan de Tinnenpotstraat uitgroeide tot een complex van kleine en middelgrote zaaltjes.
Met recuperatiemateriaal allerhande (theatertribune uit NTG Tolhuis, rode pluche zetels uit de Gentse Opera en Cinema Savoy, houten stoelen uit de parochiezaal van Mariakerke en van bij de Broeders van Liefde in Gentbrugge, pratikabels uit Theater 9 Brugge (nu De Werf) en dergelijke – maar vooral met veel inzet en creativiteit – werd Tinnenpot uitgebouwd tot een theatercomplex met maar liefst 8 zalen.
Het recyclagemateriaal en het geïmproviseerd karakter van nogal wat hoekjes en kantjes bepalen het knusse en ongedwongen karakter van het huis met de schoonheid van het groezelige.

In 2001 kwam er een fusie tot stand tussen het Nederlands Toneel Gent en het Arca-theater, dat al sedert decennia geleid werd door Jo Decaluwe.
Tinnenpot kwam op eigen benen te staan.
Er werd zwaar geïnvesteerd in veiligheid en infrastructuur. Het dak werd vernieuwd, het pand werd in orde gebracht qua brandveiligheid (onder begeleiding van architecte Mieke Gotelaere), de elektriciteit wordt aangepast aan de nieuwe normen…

Tinnenpot in Gent is niet zomaar een theater.

Het is een complex van ruimtes en theatertjes waarin “bijna alles kan”.
Tinnenpot is een centrum waar zowat alle vormen en genres van theater aan bod komen, maar waar bovendien ook plaats is voor allerlei andere activiteiten.
Soms lijkt het of men Tinnenpot nu pas ontdekt heeft, alhoewel er al jaren elk seizoen bijna 50.000 mensen over de vloer komen. 80.000 bewegingen.
Meer en meer wordt beroep gedaan op de ruimtes.
Een bijzondere uitbreiding gebeurt met niet te tellen fotoshoots, film- en televisie opnames o.m. recent Code 31, The Broken Circle Breakdown (Felix Van Groeningen), De Maagd van Gent (Nicolaas Rawoens), Trouw met mij (Kadir Balki), oefeningen van alle Vlaamse filmscholen, castings… ook VRT en VTM…
Op bepaalde dagen lijkt het theater een filmset. Audio-visuele studio’s met veel acteurs en regisseurs van diverse pluimage.
Zij kleuren de witte en zwarte ruimtes.
Ook de muziek krijgt de laatste jaren een stijgende belangstelling. Van klassiek tot kleinkunst, jazz en pop.
Beroeps- en amateurgezelschappen blijven komen evenals talrijke scholen van kleuterschool tot universiteiten.

Tinnenpot ligt in de Tinnenpotstraat, vandaar de naam.

Team

JO DECALUWE, ALDO BEHRENS, CHRISNA BEUKE-MUIR, MARGRIET BRUGGEMAN, DANIEL BROHEE, ANNOUCK CARPENTIER, SOPHIE COCQUYT, PIETER COENE, FRANS COREMANS, YANNICK DE CLERCQ, HANS DE KEYZER, KELLY DE MEULEMEESTER, CATHERINE DE POERCK, ERIKA DE STERCKE, NADINE DERIEMAECKER, REGINE DE CALUWE, CHRISTINE DUPONT, KEN DUTRIEUE, LUC GOEDERTIER, AYSE GÖK, LIESBETH HENDRICKX, EVELYNE JANSSENS, TIM LAMBRICHTS, NICOLAS MANNENS, JOHAN MORTIER, MANON SOBERON, LUC SOENS, CELINE TAYART, EMIEL TAYART, HENRIETTE TEMMERMAN, CHRISTINE TEMMERMAN, STEF TORREKENS, GUIDO VANDERAUWERA,  KATHELIJNE VANDERMEERSCH, NEL VERMEERSCH, DOMINIQUE VERKINDEREN, PIET VILEYN, OSWALD VERSYP (+), MARC WYLLEMAN

BLIJF OP DE HOOGTE EN SCHRIJF JE IN OP ONZE

NIEUWSBRIEF

Wij gaan je – beloofd – niet stalken !

    FOLLOW US

    ARE YOU SOCIAL?