Symen sonder Soeticheyt

Datum voorstelling

Aanvangsuur

In deze voorstelling brengt toneelgroep De Kale een van Bredero’s komische toneelstukken opnieuw tot leven. In de Symen sonder Soeticheyt (1612) beschrijft Bredero (1585-1618) de onstuimige ontmoeting tussen Symen sonder Soeticheyt en Teuntje Roert-myn-niet. Deze twee zeventiende-eeuwse Amsterdammers zijn beiden ongehuwd en al wat op leeftijd. Symen heeft besloten dat hij ‘toch ande vrouw’ moet. Zijn manier van contact maken bevalt Teuntje echter niet. Dit zorgt voor een pittig gesprek: ‘speeddating avant la lettre’. Bredero schildert met zijn beeldende taal twee prachtige personages. 

Theatergroep De Kale maakte eerder succesvolle voorstellingen van Bredero’s Klucht van de Koe en Klucht van de Molenaar. Deze voorstellingen worden nog steeds elk jaar voor middelbare scholieren gespeeld. Met Symen sonder Soeticheyt blaast De Kale ook deze minder bekende tekst uit het komische werk van Bredero nieuw leven in!

De voorstelling duurt 75 minuten, inclusief een korte inleiding van ongeveer 15 minuten.Met: Vastert van Aardenne en Marieke de Kruijf, fotografie: Roozen & De Boer.

Over Theatergroep De Kale

Theatergroep De Kale wil voorstellingen maken die geïnspireerd zijn op theaterteksten of gebeurtenissen uit de 17deeeuw. Zo maakten wij succesvolle voorstellingen van o.a. Warenar, De Klucht van de Koe, De Klucht van de Molenaar, Beroyde Student. Door een heldere, eigenzinnige speelstijl en een fantasievolle enscenering komen de oorspronkelijke teksten in deze voorstellingen weer tot leven. Kijk voor meer informatie over Theatergroep De Kale op www.theatergroepdekale.com


Over Bredero
Gerbrand Adriaenszoon Bredero werd op 16 maart 1585 geboren in Amsterdam. Hij ging naar de Franse school en volgde later een opleiding tot schilder. Al op jonge leeftijd begon hij met schrijven en sloot hij zich aan bij rederijkerskamer De Eglantier. Later richtte hij samen met Coster en Hooft De Nederduytsche Academie op. Bredero was een toneelschrijver, dichter en schilder. Hij heeft in een korte tijd enorm veel geschreven. Hij heeft zelf veel gelezen en onderzoek gedaan naar werken uit zijn tijd. Bredero schreef komedies, kluchten, sonnetten, blijspelen en verschillende soorten liederen. Bredero schreef vooral voor het Amsterdamse publiek en dat is onder andere te merken aan het dialect in zijn toneelstukken. Zijn werk staat bekend vanwege het komische en realistische karakter. Hoewel hij enorm veel schreef heeft Bredero voornamelijk geld verdiend met zijn schilderwerk. Geen van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Op 23 augustus 1618 overleed Bredero in Amsterdam.

Organisatie

De voorstelling is een initiatief van de Vakgroep Letterkunde van de UGent. 

Info & tickets : https://www.uitbureau.be/nl/events-en-tickets/symen-sonder-soeticheyt

Event Schedule Details

    Deel dit event
    VOEG TOE AAN UW AGENDA